Handige tools

Werken met twee vensters naast elkaar

Dropbox

Hoe maak je een dropbox account aan en hoe ga je deze gebruiken, dit kan je allemaal in het filmpje vinden.

Zip-bestanden maken en openen

Wat is een zip-bestand

Een zip-bestand is een gecomprimeerd bestand dat één of meerdere bestanden bevat. Een gecomprimeerd bestand is altijd kleiner dan alle losse bestanden samen. Het zip-bestand neemt minder opslagruimte in beslag. Je gebruikt een zip-bestand als je bijvoorbeeld meerdere bestanden per e-mail wilt versturen zoals foto’s.

Zip-bestanden hebben de extensie .zip. Je kan een zip-bestand herkennen in Windows Verkenner aan het pictogram, nl. een map met ritssluiting.

Aan de slag, een zip-bestand maken

Werkwijze:

  • Open Windows Verkenner en navigeer naar de bestanden die je wil samenvoegen in een zip-bestand. Als deze bestanden op verschillende plaatsen staan dan zet je ze eerst samen in een nieuwe map.
  • Selecteer alle bestanden die je wilt zippen door de Shift-toets ingedrukt te houden en te klikken op de bestanden.
  • Klik met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde bestanden en klip op Kopiëren naar => Gecomprimeerde (gezipte) map.
  • Er verschijnt een map in het Verkenner-venster. Typ de gewenste naam van de map en druk op de Enter-toets.

Een zip-bestand openen

Je moet altijd een zip-bestand laten uitpakken om de bestanden in de originele bestandsgrootte te gebruiken. 

Werkwijze:

  • Klik met je rechtermuisknop op het zip-bestand.
  • Klik op Alles uitpakken.
  • Er verschijnt een nieuw dialoogvenster, hierin kan je bladeren en bepalen op welke plek op de computer de uitgepakte map wordt opgeslagen. Standaard is dat dezelfde plek als waar het zip-bestand staat.
  • Klik op Uitpakken.
  • In Windows Verkenner open je nu de map met uitgepakte bestanden.

Wetransfer

Het versturen van grote bestanden of van veel bestanden per e-mail kan een probleem zijn. Veel mailboxen hebben maar een beperkte capaciteit. Je kan dan het gratis programma WeTransfer gebruiken. www.wetranfer.com Je moet hiervoor geen programma installeren, je gebruikt het rechtstreeks op het internet.

Je stuurt je bestanden niet naar een mailbox maar je uploadt ze naar de server van WeTransfer. WeTranfer stuurt de geadresseerde vervolgens een mailtje met een link. Deze kan de bestanden dan downloaden en in een map op zijn computer opslaan. De bestanden blijven ongeveer een week beschikbaar en worden dan verwijderd. Je krijgt trouwens een bevestiging van WeTransfer als je geadresseerde de bestanden heeft gedownload.

Bestanden verzenden via WeTransfer

Bestanden ontvangen via WeTransfer